SHALOM Kære alle i foreningen ‘nordjyske venner af Israel. 07.10.2023

Jeg har siden 1975 boet i Israel. Kom hertil som volontør i kibbutz, forstod vigtigheden i jødedommen og konverterede i 1976. 1977 giftede min kæreste og jeg os. 

Som I alle ved er Israel blevet angrebet af modbydelige terrorister. Mennesker er blevet dræbt, parteret, brændt og meget mere, som selv på et brevpapir ikke kan skrives.  Vi har over 1300 dræbte, tusinder af sårede, hundrede af hjemløse familier og utallige familier som er blevet ødelagt. Sorgen, savnet og skrækken og håbløsheden føles over alt, kan mærkes i luften vi ånder. 

Jeg vågnede kl. ca. 7 Shabbat (lørdag) morgen den 7. oktober 2023. Huskede med et smil og glad hjerte at min søn ville komme om lidt med mine 4 børnebørn. Så “spang” glad ud af sengen og lagde pludselig mærke til larmen af fly over mig. Jeg kikkede ud af vinduet og så to mænd, som begge bor i Shaked, løbe på vejen i militær tøj og fuld oppakning. 

Mærkeligt syn en shabbat morgen!!!

Nogle minutter efter begyndte min telefon at få nyheder. Forfærdeligt, forskrækkende og uforståeligt. Hvad menes der, når der står “terrorister over alt”. Det første jeg tænkte var hvor pokker ligger “over alt”, hvad betyder det. Tændte straks TV og hørte de mest forfærdelige ting. Der var efterhånden gået mellem en til halvanden time siden det hele startede og flere og flere navne på kibbutzer blev nævnt. Alle nede fra området omkring Gaza-striben. Dagen gik med flere og flere rædselsfulde nyheder og billeder i fjernsynet. Det var som om jeg var blevet sømmet fast til gulvet, jeg kunne ikke flytte hverken mine ben eller øjne fra skærmen. Det startede i syd, og spredte sig til hele midt landet: Tel-Aviv, Ramat-Gan, Petach-Tikva, Rishon-Le’Tzion, Kfar-Saba, Ra’anana og mange flere steder. Der stod på skærmen at der var omkring 60 dræbte og ca. 150 sårede. Disse tal er bare steget og steget siden da.

Så kom hylene fra sirenerne. Hylene gik op og ned, op og ned og jeg syntes det tog timer. Jeg var totalt lammet - stod bare lige op, min hjerne var gået i stå, mit hjerte slog så hårdt at det føltes som smerte. Det er en lammende lyd og den mest uhyggelige lyd.

Der gik et par minutter og så lød der et enormt brag. 

Det viste sig at der var faldet en raket i en palæstinensisk landsby her ved siden af os. 

Jeg tror ikke jeg er i stand til at beskrive følelserne i minutterne mens og efter braget. Jeg rystede vildt over hele kroppen, jeg græd uden styr på tårerne, jeg gispede efter luft. 

Ja, det lyder væmmeligt og forfærdeligt, men tak min G~D jeg blev ikke såret, jeg mistede ingen materielle ting. Hvad må de alle så gå igennem nede i kibbutzerne og landsbyerne omkring Gaza? Siden da, når sirenen lyder, er det skræmmende, men ikke lammende. Jeg koncentrerer mig om dem som virkelig lider. 

Mens jeg skriver alt her, fortsætter Hamas at skyde raketter ind over Israel. Sirenerne hyler mange steder på samme tid, folk er så bange og ulykkelige.

Jeg går ikke ud fra mit hus, men jeg hører TV og kan fortælle at der er mange mange forretninger som har lukket. Store og små firmaer og virksomheder har lukket for de har ikke mulighed at give beskyttelse til dem som arbejder. Vuggestuer, børnehaver, skoler, og alt andet der hører til undervisning og studier er lukket. Supermarkederne er tomme for mad og mange steder kommer der ikke nye vare for dem der uddeler er i hæren. Over 300.000 mennesker er indkaldt til hæren. Situationen er ubeskrivelig forfærdelig. 

Men ……i alle mørke steder kan man finde et lyspunkt. 

Israelere støtter israelere! Alle hjælper alle i denne svære tid. 

Hjælpen er på ALLE områder. Fra små ting som at banke på naboens dør for at høre at de er raske, gennem indsamling af møbler, tøj, mad og alt andet til at huse familier som har mistet deres hjem. Der er ingen grænser.

Jeg har her skrevet min personlige opfattelse af det mareridt jeg lever i. 

Jeg ønsker jer alle det bedste af det bedste og sender mange

 Gode tanker fra jeres ven i Israel.

 
Shalom kære venner.         Israel 20.10.2023

Tak til jer alle for at støtter Israel, i alt almindelighed og specielt i disse ubeskrivelige svære tider, vi lever i.
Tak! Det betyder SÅ meget for både land og folk.
Rædslerne fortsætter hver dag. Vi er frustrerede af uvisheden for de mange mennesker som er kidnappet af Hamas.
Vi frygter skæbnen for dem, der stadig mistes.
Vi sørger og begræder de mange som mistede livet.
Ingen ord kan beskrive, hvad vi alle føler.
Vrede, sorg, skræk og så mange andre følelser blander sig i krop og sind.
Så mange har mistet deres venner og bekendte. Der er ikke en familie i Israel, som ikke kender en eller flere af ofrene.
Med skræk og angst, sorg og gråd, vil jeg atter takke for jeres støtte.
Med stor respekt,

En god ven bosat i Israel

Der kom  et brev fra Israel,
PÅ CHANUKKAS FØRSTE DAG I 2019.

Kære venner og bekendte, 

Jeg vil ønske jer alle en god og hyggelig jul. Julen er vist den vigtigste højtid i kristendommen og jeg husker fra min kristne barndom i Danmark, at det var dagene hvor familie og venner mødtes og alle var glade og tilfredse.
Det er tiden hvor ingen må glemmes, så tag jer et par minutters pause og ring til et menneske I ikke har hørt fra eller talt med i længere tid og gør personen glad med en julehilsen.

Jeg vil også ønske jer alle et godt og velsignet nytår. Jeg beder til at det nye år vil bringe godt helbred til alle, styrke og kræfter til at klare uundgåelige svære tider, kærlighed og fred i land og sind. 

Her i Israel, jødernes land, tænder vi i aften det første lys i hanuka-stagen.
Vi mindes i disse dage templets ødelæggelse og den lille kande olie, som blev fundet, da man ville ind og redde det, der kunne reddes.
Olien var, efter hvad der var normalt, nok til et lys i en dag, men så skete miraklet, for selvom vi tænder otte lys alt i alt, første aften et lys, anden aften to lys og så videre, så gav olien  lys i alle otte dage,. 

Det er en dejlig uge vi går igennem. Vi giver små beskedne gaver, til dem vi holder af, som symbol for vores taknemmelighed og mad og penge til fattige og hjemløse.
Der findes ikke noget bedre end at gøre et menneske glad og få et smil fra denne.

Så “synger” englene, og G~D’s nærvær er så intens. 

Jeg har sat et billede på mailen her for at vise jer en del af min samling af hanuka stager og snurretoppe.

Må G~D Den Almægtige velsigne jer alle og holde sin beskyttende hånd over jer. 

Glædelig jul, godt nytår og lysende hanuka. 

En ven i ISRAEL

Et af vore medlemmer
i Israel sendte 19.10.2019, denne hilsen til NVAI's medlemmer.


Shalom til alle I kære medlemmer af denne vigtige forening.
Tak for jeres støtte og kærlighed til Israel. Det betyder enormt meget for mig, mit folk og det land jeg valgt at bo i.    
Tak !

Vi slutter snart løvhytte festen (hak sukkot - חג סוכות), Isager syvende og sidste dag og denne dag kaldes Hoshanah Rabah (הושנענה רבה). Navnet på denne dag kommer fra templets tid. Det er for langt og indviklet for mig at skrive og forklare her, men det kan slås op på Google og der er det grundigt forklaret.

I aften starter vi så sidste helligdag i nytårets mange helligdage. I aften starter vi Simchat Torah, vi fester at vi læser sidste del af tora’en og begynder forfra.
En dejlig glad fest og helligdag med dans med tora-rullerne både inde og udenfor synagogen.

Så er vi over nye-års helligdagene og det er tegn på at efteråret er kommet og vinteren er på vej.
Vores næste helligdag er lysfesten (chanuka - חנוכה).

Jeg ønsker jer alle et godt nytår, uanset om det starter efter den jødiske eller kristne kalender.
Må det nye år bringe fred og glæde, tilgivelse og tålmodighed og godt helbred.

Stolt dansker, der har valgt
 at bo som jøde i jødernes land.

_______________________________________________________________________

                                                                                                                 Israel maj 2019
                                                                                                                         

Shalom til alle Nordjyske Venner Af Israel.
Jeg har haft et dejligt besøg fra Danmark og med mine gæster sender jeg en lille pose Israelsk bordpynt  til jer.
Det kan I bruge, som I vil eller gemme det til en helligdag, som I fejrer for Israel.
Jeg vil med dette brev også sige tak for jeres kærlighed til Israel, det land jeg valgte at bo i, og tak for at I er mit lands repræsentanter.
Jeres indsats er meget vigtig for mit land, og jeg takker jer af hele mit hjerte.
Kommer I til Israel, vil jeg med glæde og kærlighed gerne mødes med jer her hjemme hos mig og min mand, eller andre steder.

Atter TAK og må G-d hjælpe og beskytte jer mod alt ondt.

Med kærlige tanker og i dyb respekt

En nær ven i Israel.

PS: I er velkomne til at kontakte mig.
Formand eller web-master  kan oplyse telefon nr. og mail-adresse.

_____________________________________________________________________