Boganmeldelse:
Brobyggere: Du skal elske en fremmed som dig selv

    Den muslimske debattør og tidligere politiker Özlem Cekic kalder den tidligere overrabbiner Bent Melchior for sin ekstra bedstefar. De to er blevet venner på tværs af alder, køn og religion.

"Brobyggere" skrevet af Anders Jerichow er en fantastisk historie om Bent Melchior og Özlem Cekics bemærkelsesværdige kamp for samtale og demokrati.

Rabbiner, Bent Melchior og den muslimske aktivist, Özlem Cekic har begge oplevet foragt og sågar dødstrusler for at tale højt om, det de tror på. Alligevel bliver de ved at søge den demokratiske sam-tale gennem dialog og møder med, dem der er uenige. Sammen har Bent Melchior og Özlem Cekic været på tur rundt i Danmark for at bygge bro, mens mange andre skaber polarisering.

Anders Jerichow var med på turen og kan i "Brobyggere" berette om deres kamp for demokratiet rundt om i hele Danmark. Gennem mange intense samtaler giver Bent Melchior og Özlem Cekic blandt andet deres perspektiv på danskhedens modstand, islamisme og islamofobi, racisme, det personlige ansvar og meget mere.

 

Klezmer duo program:

2020:

April
9. Skærtorsdag, Skjoldhøj Kirke Kl. 16.00 offentlig

Juni
23. Skt. Hans, Bording offentlig

November
02. Brande Kirke
Klezmer og Jødiske visdomsfortællinger Kl. 19.30 offentlig

______________________________________________________________________

På Dansk-Jødisk museums hjemmeside www.jewmus.dk findes der i højre side et ”stikord”, der hedder Leksikon.

Klikker man sig ind på det, kommer der - når man ruller lidt ned - en alfabetisk liste frem med forskellige ord fra jødedommen, f.eks. Diaspora, Jom Kippur, Siddur, Sukkot. Klikker man ind på et af ordene, kommer der en forklaring på, hvad det betyder eller står for.

Lidt længere nede, finder man ”stikordene ”Vidste du …..” Her er der også mange sjove ting at læse, f.eks.

………
at jødiske bagere gjorde BIRKES populært i Danmark? Her kan man også klikke endnu en gang og få forklaringer. Spændende læsning.

----- 

Boganmeldelse:
 

      Bent Blüdnikow: ”Jødefejden”. Aarhus Universitetsforlag. 109 sider. 70 kr.

Da husarerne drev den antisemitiske pøbel på flugt.
Bent Blüdnikow (født 1954) leverer en helstøbt læsefornøjelse med bogen ”Jødefejden”, som er en del af Aarhus Universitetsforlags serie, 100 danmarkshistorier.
Anmeldt i Kristelig Dagblad af Kristian Østergaard. 6 «:

”Bent Blüdnikow er et opinionsmæssigt fyrtårn i Berlingske. Men han er også en omhyggelig og saglig historiker, hvilket hans bog om Jødefejden i 1819 dokumenterer. Når der overhovedet befandt sig jøder dengang, så var det fordi Christian den Fjerde i 1600-tallet blev opmærksom på, at de sefardiske jøder var veluddannede, hvorfor kongen så en stor fordel i at invitere dem hertillands.

Bent Blüdnikow slutter sin lille bog af med lakonisk at konstatere, at nok var truslen mod jøderne i 1819 alvorlig, men den trussel, som islamister udgør mod danske jøder i dag, er lige så alvorlig.

”Jødefejden” er med sine små 100 stilsikre og skarpe sider en helstøbt læsefornøjelse”.

søndag den 23.02.2020 kl. 09:45

Israel og Palæstina
En stribe land på størrelse med Jylland. Det er svært at finde andre områder i verden, der rummer så store konflikter og kontraster på så lidt plads, som det er tilfældet i Israel og Palæstina. Ofte bliver konflikten kogt ned til en kamp mellem to stridende grupper, men virkeligheden er langt mere nuanceret.

I Israel lever ortodokse jøder med tildækkede kvinder side om side med israelske mænd og kvinder i jakkesæt. Befolkningen er sammensat af tilflyttere med meget varierende oprindelseslande og fortolkninger af jødedom-men. Og det samme gør sig gældende for palæstinenserne, hvor f.eks. kønsrollerne også er blevet påvirket af den lange konflikt.

Få en grundlæggende introduktion til Israel og Palæstina. Til historien, folkene, religionen, konflikten og det politiske landskab.

Efter foredragene kan du høre mere om rejser til Israel med Viktors Farmor.

Startdato

søndag den 23.02.2020 kl. 09:45

Holdnr

2011-209

Sted

AU, bygning 1530, lokale oplyses på stedet
Ny Munkegade 118
8000 Aarhus

Varighed

1 søndag

Pris

 • Standard 380,00 kr.
 • Studerende 210,00 kr.

Program

 • kl. 09:45 - 11:30
  Historien om Israel og Palæstina
 • Bjarke Vestesen, journalist, Fyens Stiftstidende
 • kl. 12:15 - 14:00
  En mosaik – det jødiske folk
  Bjarke Vestesen, journalist, Fyens Stiftstidende

kl. 14:15 - 15:45
Religion, politik og konflikt i dag
Hans Henrik Fafner, Journalist

Nyt museum for Frankfurts jøder
besøg museet klik på linket.

www.juedischesmuseum.de

Nu er det besluttet, at det jødiske museum i Frankfurt genåbner til april efter årelange fornyelsesarbejder og en stor udvidelse.

Jüdisches Museum har til huse i det velhavende bankdynasti Rothschilds tidligere palæ ved floden Main. Bygningerne har gennemgået en total renovering og er blevet udvidet med en nybygning i tre etager.

Den nye faste udstilling vil præsentere den indflydelse, som den jødiske befolkning havde på Frankfurt inden for kultur og økonomi, efter at jøder i begyndelsen af 1800-tallet frit kunne slå sig ned uden for den jødiske ghetto, som de ellers havde været henvist til at bo i.

En del af ghetto-området er udgravet og udgør en anden del af Frankfurts jødiske museum ved navn Museum Judengasse.

KILDE: Nordjyske FRII den 20. september 2019