Klezmer duo program:

2020:

April
9. Skærtorsdag, Skjoldhøj Kirke Kl. 16.00 offentlig

Juni
23. Skt. Hans, Bording offentlig

November
02. Brande Kirke
Klezmer og Jødiske visdomsfortællinger Kl. 19.30 offentlig

______________________________________________________________________

På Dansk-Jødisk museums hjemmeside www.jewmus.dk findes der i højre side et ”stikord”, der hedder Leksikon.

Klikker man sig ind på det, kommer der - når man ruller lidt ned - en alfabetisk liste frem med forskellige ord fra jødedommen, f.eks. Diaspora, Jom Kippur, Siddur, Sukkot. Klikker man ind på et af ordene, kommer der en forklaring på, hvad det betyder eller står for.

Lidt længere nede, finder man ”stikordene ”Vidste du …..” Her er der også mange sjove ting at læse, f.eks.

………
at jødiske bagere gjorde BIRKES populært i Danmark? Her kan man også klikke endnu en gang og få forklaringer. Spændende læsning.

----- 

Boganmeldelse:
 

      Bent Blüdnikow: ”Jødefejden”. Aarhus Universitetsforlag. 109 sider. 70 kr.

Da husarerne drev den antisemitiske pøbel på flugt.
Bent Blüdnikow (født 1954) leverer en helstøbt læsefornøjelse med bogen ”Jødefejden”, som er en del af Aarhus Universitetsforlags serie, 100 danmarkshistorier.
Anmeldt i Kristelig Dagblad af Kristian Østergaard. 6 «:

”Bent Blüdnikow er et opinionsmæssigt fyrtårn i Berlingske. Men han er også en omhyggelig og saglig historiker, hvilket hans bog om Jødefejden i 1819 dokumenterer. Når der overhovedet befandt sig jøder dengang, så var det fordi Christian den Fjerde i 1600-tallet blev opmærksom på, at de sefardiske jøder var veluddannede, hvorfor kongen så en stor fordel i at invitere dem hertillands.

Bent Blüdnikow slutter sin lille bog af med lakonisk at konstatere, at nok var truslen mod jøderne i 1819 alvorlig, men den trussel, som islamister udgør mod danske jøder i dag, er lige så alvorlig.

”Jødefejden” er med sine små 100 stilsikre og skarpe sider en helstøbt læsefornøjelse”.

Torsdag den 16.01 2020, kl. 19.30 i folketeatret, Nørregade 39, København K.

”Så længe mit hjerte slår”

 

”Så længe mit hjerte slår”

Kom til præmiere på ”Så længe mit hjerte slår” sammen med Keren Hayesod Danmark og oplev en romantisk musical om knuste hjerter og en musikalsk kærlighedserklæring til sangene fra Giro 413.

Vi følger den omsorgsfulde modne sygeplejerske Anne og hendes første møde med kærligheden til den gifte overlæge. Virkeligheden kan imidlertid være svær at se i øjnene, når man er en drømmer. Drømme knuses undervejs og erstattes af ny kærlighed og fællesskab.

Det musikalske univers er taget fra den danske sangskat afspillet i giro 413, og der er tale om et kærligt genhør af klassikere som ”Rigtige venner”, ”To lys på et bord”, ”Glemmer du”, ”Skibet skal sejle i nat”.

Tid og sted: Torsdag den 16. januar 2020, kl. 19.30 i folketeatret, Nørregade 39, 1165  København K.

Reception: Vi inviterer gæster til aftenens forestilling til reception og foredrag.

Vi mødes den 16. januar kl. 18.00 i det Jødiske Hus, Krystalgade 12, 1182  København K. Efter reception og foredrag, går vi samlet til folketeatret.

Af hensyn til sikkerhed er der krav om tilmelding til receptionen.
Tilmelding kan ske pr. e-mail:
info@ddi-indsamling.dk eller telefonisk på tlf. 3393 2466 indtil den 14. januar.

Pris og tilmelding: Enhedspris kr. 335,00 incl. reception og forestilling. Køb af billetter skal ske ved indbetaling til KDH’s konti i Danske Bank: reg.nr. 4180, konto nr. 4440071139 eller vis MobilePay 35696. alle køb skal mærkes ”Hjerte” og med tydelig angivelse af navn og adresse.

Billetterne vil efterfølgende blive tilsendt til den oplyste adresse primo januar 2020 eller udleveres personligt efter aftale ved receptionen den 16. januar.

Fordelingen af pladser sker efter ”først til mølle” princippet, så vent ikke for længe med at købe billet. Der er lagt et symbolsk beløb oveni prisen, som går ubeskåret til projektet ”Youth Futures” i Israel, ligesom giro 413 indsamler penge til udsatte børn og unge. Billetter refunderes kun ved aflysning.

For yderligere information kontakt KHD’s kontor på tlf. 3393 2466 eller på e-mail: info@ddi-indsamling.dk

 

Om forestillingen

Rør ved mig, Rigtige venner, To lys på et bord, Glemmer du, Lille Sommerfugl, Skibet skal sejle i nat, Gem et lille smil til det bli’r gråvejr, Se Venedig og dø: Man behøver blot at synge de første ord, så lyder resten af teksten og melodien for ens indre øre. Så længe mit hjerte slår er en ny, dansk musical, bygget op omkring mange af de kendte og elskede sange afspillet i Giro 413. Det er en musikalsk kærlighedserklæring til den danske sangskat, som på tværs af generationer og samfundslag har været lydtapet til vores liv, både når kærligheden var til stede, og når den var en uopnåelig længsel.

Medvirkende: Marie Mondrup, Tom Jensen, Jesper Riefensthal, Rasmus Fruergaard, Morten Christensen, Troels II Munk, Sonja Oppenhagen, Søren Birch Plum, Marie Nørgaard
Instruktør: Heinrich Christensen
Scenograf: Helle Damgård
Kapelmester: Adi Zukanovic
Dramatiker, forfatter: Heinrich Christensen
Producent: Folketeatret
Arrangør: Folketeatret

søndag den 23.02.2020 kl. 09:45

Israel og Palæstina
En stribe land på størrelse med Jylland. Det er svært at finde andre områder i verden, der rummer så store konflikter og kontraster på så lidt plads, som det er tilfældet i Israel og Palæstina. Ofte bliver konflikten kogt ned til en kamp mellem to stridende grupper, men virkeligheden er langt mere nuanceret.

I Israel lever ortodokse jøder med tildækkede kvinder side om side med israelske mænd og kvinder i jakkesæt. Befolkningen er sammensat af tilflyttere med meget varierende oprindelseslande og fortolkninger af jødedom-men. Og det samme gør sig gældende for palæstinenserne, hvor f.eks. kønsrollerne også er blevet påvirket af den lange konflikt.

Få en grundlæggende introduktion til Israel og Palæstina. Til historien, folkene, religionen, konflikten og det politiske landskab.

Efter foredragene kan du høre mere om rejser til Israel med Viktors Farmor.

Startdato

søndag den 23.02.2020 kl. 09:45

Holdnr

2011-209

Sted

AU, bygning 1530, lokale oplyses på stedet
Ny Munkegade 118
8000 Aarhus

Varighed

1 søndag

Pris

 • Standard 380,00 kr.
 • Studerende 210,00 kr.

Program

 • kl. 09:45 - 11:30
  Historien om Israel og Palæstina
 • Bjarke Vestesen, journalist, Fyens Stiftstidende
 • kl. 12:15 - 14:00
  En mosaik – det jødiske folk
  Bjarke Vestesen, journalist, Fyens Stiftstidende

kl. 14:15 - 15:45
Religion, politik og konflikt i dag
Hans Henrik Fafner, Journalist

Nyt museum for Frankfurts jøder
besøg museet klik på linket.

www.juedischesmuseum.de

Nu er det besluttet, at det jødiske museum i Frankfurt genåbner til april efter årelange fornyelsesarbejder og en stor udvidelse.

Jüdisches Museum har til huse i det velhavende bankdynasti Rothschilds tidligere palæ ved floden Main. Bygningerne har gennemgået en total renovering og er blevet udvidet med en nybygning i tre etager.

Den nye faste udstilling vil præsentere den indflydelse, som den jødiske befolkning havde på Frankfurt inden for kultur og økonomi, efter at jøder i begyndelsen af 1800-tallet frit kunne slå sig ned uden for den jødiske ghetto, som de ellers havde været henvist til at bo i.

En del af ghetto-området er udgravet og udgør en anden del af Frankfurts jødiske museum ved navn Museum Judengasse.

KILDE: Nordjyske FRII den 20. september 2019