https://www.kino.dk/biografer/biffen-nordkraft?date=2020-09-17#1519550

Dreyfus-affæren 2020-09-17

Som Paris-korrespondent for Neue Freie Presse fulgte Herzl Dreyfus-affæren, en politisk skandale, der splittede den tredje franske republik fra 1894 indtil dens beslutning i 1906. Det var en berygtet antisemitisk hændelse i Frankrig, hvor en jødisk fransk hærkaptajn blev fejlagtigt dømt for spionage, for Tyskland. Herzl var vidne til massemøder i Paris efter Dreyfus-retssagen. Herzl sagde selv, at Dreyfus-sagen forvandlede ham til en zionist, og at han især blev ramt af råbene af "død over Jøderne!" fra folkemængderne.

Begyndende i slutningen af 1895 skrev Herzl 'Der Judenstaat ( jøde staten)', som blev offentliggjort i februar 1896 og som blev 'startskudet' til staten Israel genoprettelse.

Snublesten for Egon Johannesen

 

 

 

 
 

Den 29. juli kl. 14.30 lægges der en snublesten til minde om Egon Johannesen på Korsager Allé 38, 2700 Brønshøj. Snublesten er et mindesmærke for mennesker, som blev ofre for nazisternes grusom-heder under 2. Verdenskrig.
Egon Johannesen var ansat som rejsesekretær i Israelsmissionen under 2. Verdenskrig og blev myrdet ved et såkaldt clearingmord i november 1944.
 
Derfor inviterer Israelsmissionen i fællesskab med Egon Johannesens familie til nedlæggelse af snuble-stenen i Brønshøj. Der kan ske forsinkelser på da-gen, og man kan derfor med fordel medbringe f.eks. klapstol eller lignende.

Snublestenen til minde om Egon Johannesen blev lagt i jorden 29.07.2020

D. 29. juli blev 19 nye snublesten placeret i København. En af dem har til formål at mindes Egon Johannesen, der for cirka 76 år siden blev skudt, blandt andet fordi han hjalp jøder til Sverige under besættelsen. Egon Johannesen var ansat i Israelsmissionen og den første ikke-jødiske dansker, der har fået en snublesten som mindesmærke.
Tidligere formand for Israesmissionen Kai Kjær-Hansen holdt blandt andre tale ved begivenheden.
En god flok var mødt op, og generalsekretær Arne Pedersen var også til stede. Arne er glad for initiativet og anerkendelsen, som Snublestensgruppen i Danmark viser med denne sten og siger sådan om dagen:
"Vi mindedes Egon og det mod, han viste. Et mod og et minde, som måske kan inspirere os til at vise det samme mod i vores tid. Bare på en anden måde."

Læs Kristeligt Dagblads reportage fra begivenheden her.

 

På vinjagt i Det hellige Land

Jonathan Tishbi er både familieoverhoved og øverste chef for Tishbi Winery.

Savner du et alternativ til vinrejser i Frankrig og Italien? Når rejselivet igen bliver givet frit, kunne løsningen være Israel. Israelske vine er ingen nyhed – faktisk blev der produceret over 100 forskellige vintyper allerede for 2-3000 år siden, og kong David havde sågar en særlig minister for vin. I Israel har brugen af vin i forbindelse med religiøse ceremonier i hjemmet imidlertid betydet, at interessen for at lave kvalitetsvin har været relativ lav. Men der er sket meget de seneste 20-30 år. Israelske vine har vundet flere internationale priser, f.eks. tre gange guld i kategorien rødvin og en gang sølv inden for hvidvin i PAR Wine Award International 2017. Et halvtørt middelhavsklima med lange, tørre somre og korte, fugtige vintre samt et ørkenklima i Negevørknen kombineret med et veludviklet landbrug er vigtige komponenter i forbindelse med vinproduktionen. I dag findes der over 300 producenter rundt omkring i Israel, heraf nogle let tilgængelige i Jerusalems omegn. Vingårdene er populære turistmål, som tager imod et stort antal vininteresserede israelere og turister fra hele verden. Et eksempel er Tishbi Winery mellem Tel Aviv og Haifa, nogle få minutters kørsel fra oldtidsbyen Caesarea. Støttet af baron Edmond de Rothschild introducerede familien Tishbi i 1882 den ”moderne” vinavl i Israel. Det er stadig et familieforetagende og et af branchens største med en årlig produktion på en million flasker.

Sakset fra Nordjyske Stiftstidende 15.05.2020

Klezmer duo program:

2020:

April
9. Skærtorsdag, Skjoldhøj Kirke Kl. 16.00 offentlig

Juni
23. Skt. Hans, Bording offentlig

November
02. Brande Kirke
Klezmer og Jødiske visdomsfortællinger Kl. 19.30 offentlig

______________________________________________________________________