Dear North Jutland friends of Israel and Israel friends by the way.
If you have a recipe for Jewish food that you want to share with others, send it to us on the
"Hvad Mener du?" Page on the website.
The website is being visited so far away as USA, Canada, Israel, China, etc., so type in the language you prefer to use ex. Hebrew, Yiddish, English, French, Danish, Chinese, etc.
Your post will be read by the chairman and webmaster before it possible, if desired anonymously, will be published on the website.
In this way, we hope to give the website an exotic touch.
Sincerely
webmaster

 

Kære Nordjyske venner af Israel og Israel venner i øvrigt.
Hvis du har en opskrift på jødisk mad, som du vil dele med andre, så send den til os på siden "Hvad Mener du?".
Hjemmesiden bliver besøgt så fjerne steder om som USA, Canada, Israel, Kina osv., så skriv på det sprog, du helst bruger ex. hebraisk, jiddisch, engelsk, fransk, dansk, kinesisk osv.
Dit indlæg læses af formand og webmaster, før det eventuelt, om ønsket anonymt offentliggøres på hjemmesiden.

På denne måde  håber vi at give hjemmesiden et eksotisk touch.
Venlig hilsen
webmaster

 

Man kan købe ingredienser til madlavning mange steder

Her kan man købe grøntsager til middagsmaden

Hestekød til madlavning?

Man spiser da vel ikke hestekød, hvisker hesten bekymret i øret på sin ejer

Det smagte rigtig godt, men hvad retten hedder!

Suppe, men hvad er der i suppen?

Denne ret har jeg heller ikke oget navn på.

Bar med forskelligt tilbehør, noget for en hver smag.

Jeg har ikke smagt det, jeg troede først, at det er fisk, men det er det vist ikke alligevel.

Forskelligt tilbehør.

Måske vil nogen komme med et bud på, hvad det her er?

Det her smagte virkelig godt, men hvad er det nu lige det hedder?

Lækkert til kaffen.

Tilbehøret fylder ofte ligeså meget som selve retten.

Gad nok vide, hvad denne ret hedder? Er det dessert eller en hovedret?

Den sparsomme sauce antyder, at dette er en ret for gourmeter!

En velassorteret køledisk.

Køledisk med færdigretter.

Artiskokbunde med mere i køledisken.

Mesterslagterens udvalg.

Slagterforretningen.

Flere artiskokbunde. Se Kerens kommentar ovenfor.

Kødpålæg med forskelligt til at komme oven på

Friturestegt pålæg, lige til at skære en skive af.

Og så er det med at komme hjem til køkkenchefen med indkøbene.

Skt. Petersfisk. Dem kan man fange i Genezareth Sø.

Skt. Peters fisk, og der er flere i søen.

Og NEJ, man spiser ikke kameler, dem bruger man til persontransport i uvejsomt terræn.

LEVIVOT

Festen HANUKKA (lysfesten) fejrer vi i otte dage til minde om den lille olie kande, som blev fundet i ruinerne efter ødelæggelsen af det andet tempel. Kanden indeholdt olie til et døgn, men miraklet skete, og olien i kanden gav lys i otte dage. To specielle ting definerer HANUKKA: at tænde lys i den ni-armede lysestage og at spise mad stegt i olie.

 

Den ni-armede lysestage har én stage højere en de andre otte, som er og skal være lige høje og stå på lige linje. Den højere stage bruges som “tjener” for de otte andre. Der med menes, at man først tænder lyset i den høje stage, og med det lys overføres ilden til de andre lys. Første aften et lys, anden aften to lys og så videre, indtil alle otte lys er tændt på den ottende dag.

Det er som før skrevet, almindeligt at spise olie stegt mad i HANUKKA festens dage.

Her bringer jeg den mest brugte opskrift på kartoffel LEVIVOT (לביבות):

Man river på et rivejern 5-6 skrællede kartofler. De skal være groft revet. Ligeså rives et stort løg. Begge dele blandes med to æg, 2 skefulde mel, salt og pepper. Man varmer en stegepande godt op, og kommer olie (ret meget) på. (Hvis panden er varm når olien kommer på, sprøjter det ikke så meget). Med en lidt stor ske lægger man en skefuld af blandingen ned i den meget varme olie og steger på begge sider indtil LEVIVOT'erne har fået pænt brun farve. Så tager man dem ud af panden og (jeg) lægger dem på køkkenpapir for at tage det værste af olien.  NYD DET !

Godt råd: læg et stykke gulerod i olien og LEVIVOT vil “drikker” mindre olie. Dette gælder egentlig alt stegning i olie.

Glædelig HANUKA til jer alle.

Shakshuka

ShakShuka er navnet på denne streetfood bod i Aarhus Central Food Market, hvor man kan få shakshuka og pita med falafel.

Er du til varme og krydrede grøntsagsretter med masser af SMAG, så kan du godt begynde at øve dig i at sige ”shak-shu-ka.”

Shakshuka stammer fra det tunesiske køkken, og retten er siden er blevet videreudviklet i det jerusalemske køkken. På hebraisk betyder shakshuka ”en god sammenblanding,” og navnet passer også vældigt fint til retten, der består af pocheret æg på en tyk og krydret grøntsagssauce bestående af tomater, peberfrugter, auberginer og hvidløg.

Hos Shakshuka tilbyder de en traditionel version med auberginer, tomater og rød peberfrugt, og en grøn version med spinat og fetaost. Begge serveres i støbejernspande og med små delikatesser ved siden af – for eksempel marokkanske soltørrede oliven, spicy gulerødder, tahin-sauce og en lækker chili-madcookie.

Du kan spise shakshuka både til morgenmad, til frokost og til aftensmad, og du kan endda vælge en vegansk udgave kun med grøntsager. Bestiller du din shakhuska i hverdagen mellem kl. 14.00-17.00 får du tilmeld en Søbogaard saft med på husets regning.

Få Shakshuka som take-away
William Mallouls hjemmelavede couscoussalat er den perfekte frokostret, når du er på farten! Ring ned og hør om hele udvalget hos Shakshuka.

Shakshuka – bagom den israelske gryderet

Se video med William Malloul på hjemmesiden.

Pita by Shakshuka

Store, smagefulde gourmetpitaer med inspiration fra det mellemøstlige madmekka Tel Aviv – Begynder din mave også at rumle? Så er det madboden Pita by Shakshuka, som du skal sætte kurs mod.

Det er William Malloul, manden bag markedets populære Shakshuka-bod, der har udvidet biksen med autentiske israelske pitaer. William er garant for høj kvalitet og masser af smag – så du kan godt glæde dig til at smage hans gourmetpitaer a la Tel Aviv!

På menuen finder du blandt andet en pita med Williams hjemmelavede falafler eller den israelske specialitet sabih, som består af grillede auberginer og æg. Fælles for alle pitaerne er, at de fyldes med dagens frisklavede israelsk-inspirerede salater og dressinger som couscous, chilisalat med kikærter, marinerede tomater og agurker, auberginesalat, tahin og hummus. Prisen er 75-85 kr. pr. stk., og man kan få en børnepita til familiens små foodies for 45 kr.

Pitaerne er også oplagte som take-away, hvis du hellere vil have dem med hjem eller nyde dem i solen.

Adresse:

ShakShuka, Aarhus Central Food Market, Skt. Knuds Torv, 8000 Aarhus C.

William Malloul, tlf. 28 14 76 71.

Hjemmeside: Aarhus Central Food Market | Et sanseligt madmarked i hjertet af Aarhus C (søg Shakshuka eller Pita by Shakshuka)

 

Aarhus Central Food Market | Et sanseli...

Instagram: shakshuka.aarhus

OBS: Føtex sælger to forskellige slags pitabrød som frostvare fra Israel – de er tydeligt markeret med at de er produceret i Israel. De skal blot en tur i en varm ovn og herefter smager de fantastiske.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Mvh.
Carl Rasmussen

Sekretær & webmaster
Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus
http://www.dif-aarhus.dk