Dear North Jutland friends of Israel and Israel friends by the way.
If you have a recipe for Jewish food that you want to share with others, send it to us on the "What Do You Think?" Page on the website.
The website is being visited so far away as USA, Canada, Israel, China, etc., so type in the language you prefer to use ex. Hebrew, Yiddish, English, French, Danish, Chinese, etc.
Your post will be read by the chairman and webmaster before it possible, if desired anonymously, will be published on the website.
In this way, we hope to give the website an exotic touch.
Sincerely
webmaster

 

Kære Nordjyske venner af Israel og Israel venner i øvrigt.
Hvis du har en opskrift på jødisk mad, som du vil dele med andre, så send den til os på siden "Hvad Mener du?".
Hjemmesiden bliver besøgt så fjerne steder om som USA, Canada, Israel, Kina osv., så skriv på det sprog, du helst bruger ex. hebraisk, jiddisch, engelsk, fransk, dansk, kinesisk osv.
Dit indlæg læses af formand og webmaster, før det eventuelt, om ønsket anonymt offentliggøres på hjemmesiden.

På denne måde  håber vi at give hjemmesiden et eksotisk touch.
Venlig hilsen
webmaster

 

Artiskokbunde fyldt med kalvefars
Keren Gitte Gigi (Kaszub) skriver 23.12.2017:
Artiskokbunde fyldt med kalvefars med forskellige nødder og søde peber frugter.
En ret der bliver laver ved mange israelske helligdage. Stort arbejde, men en meget god og velsmagende ret.
Jeg vil med glæde sende opskriften hvis nogen er interesseret.
Min mailadresse kan fås hos NVAIs sekretær.


 

cooking in israel, chanukah recipes

LEVIVOT

Festen HANUKKA (lysfesten) fejrer vi i otte dage til minde om den lille olie kande, som blev fundet i ruinerne efter ødelæggelsen af det andet tempel. Kanden indeholdt olie til et døgn, men miraklet skete, og olien i kanden gav lys i otte dage. To specielle ting definerer HANUKKA: at tænde lys i den ni-armede lysestage og at spise mad stegt i olie.

Den ni-armede lysestage har én stage højere en de andre otte, som er og skal være lige høje og stå på lige linje. Den højere stage bruges som “tjener” for de otte andre. Der med menes, at man først tænder lyset i den høje stage, og med det lys overføres ilden til de andre lys. Første aften et lys, anden aften to lys og så videre, indtil alle otte lys er tændt på den ottende dag.

Det er som før skrevet, almindeligt at spise olie stegt mad i HANUKKA festens dage.

Her bringer jeg den mest brugte opskrift på kartoffel LEVIVOT (לביבות):

Man river på et rivejern 5-6 skrællede kartofler. De skal være groft revet. Ligeså rives et stort løg. Begge dele blandes med to æg, 2 skefulde mel, salt og pepper. Man varmer en stegepande godt op, og kommer olie (ret meget) på. (Hvis panden er varm når olien kommer på, sprøjter det ikke så meget). Med en lidt stor ske lægger man en skefuld af blandingen ned i den meget varme olie og steger på begge sider indtil LEVIVOT'erne har fået pænt brun farve. Så tager man dem ud af panden og (jeg) lægger dem på køkkenpapir for at tage det værste af olien.  NYD DET !

Godt råd: læg et stykke gulerod i olien og LEVIVOT vil “drikker” mindre olie. Dette gælder egentlig alt stegning i olie.

Glædelig HANUKA til jer alle.

Man kan købe ingredienser til madlavning mange steder

Her kan man købe grøntsager til middagsmaden

Hestekød til madlavning?

Man spiser da vel ikke hestekød, hvisker hesten bekymret i øret på sin ejer

Det smagte rigtig godt, men hvad retten hedder!

Suppe, men hvad er der i suppen?

Denne ret har jeg heller ikke oget navn på.

Bar med forskelligt tilbehør, noget for en hver smag.

Jeg har ikke smagt det, jeg troede først, at det er fisk, men det er det vist ikke alligevel.

Forskelligt tilbehør.

Måske vil nogen komme med et bud på, hvad det her er?

Det her smagte virkelig godt, men hvad er det nu lige det hedder?

Lækkert til kaffen.

Tilbehøret fylder ofte ligeså meget som selve retten.

Gad nok vide, hvad denne ret hedder? Er det dessert eller en hovedret?

Den sparsomme sauce antyder, at dette er en ret for gourmeter!

En velassorteret køledisk.

Køledisk med færdigretter.

Artiskokbunde med mere i køledisken.

Mesterslagterens udvalg.

Slagterforretningen.

Flere artiskokbunde. Se Kerens kommentar ovenfor.

Kødpålæg med forskelligt til at komme oven på

Friturestegt pålæg, lige til at skære en skive af.

Og så er det med at komme hjem til køkkenchefen med indkøbene.

Skt. Petersfisk. Dem kan man fange i Genezareth Sø.

Skt. Peters fisk, og der er flere i søen.

Og NEJ, man spiser ikke kameler, dem bruger man til persontransport i uvejsomt terræn.