Halutzim
- Kontrasternes Israel -
Hans Henrik Fafner – Bog

 

Halutzim betyder ”pionér” på hebraisk. Hans Henrik Fafner har mødt og interviewet 15 israelske pionerer, både de, som var med ved oprettelsen af staten Israel, og de, som i dag er bosættere på den besatte Vestbred. Bogen er et nutidigt portræt af Israels nyere historie set gennem disse menneskers øjne, såvel de oprindelige kibbutznikker og deres drøm om at skabe et nyt og retfærdigt samfund for jøder, som bosætterne i de besat-te områder efter 1967-krigen og deres særlige religiøse drivkraft.

Israel og det gamle Palæstina er ét af verdens brændpunkter, og hvad der sker hér, påvirker altid international politik. Personlige interviews og Hans Henrik Fafners eminente journalistiske formidlingserfaring hjælper os til at forstå de komplekse forhold, der har formet nutidens israelere. Kontrasterne mellem de tidlige pionerer og nutidens er store, historisk, mentalt og generationsmæssigt, og i dette krydsfelt bliver morgendagens Israel formet.

Bogen er forsynet med ordforklaringer og illustreret med portrætter af de interviewede og rummer desuden billeder fra nutidens Israel samt et instruktivtkort.

 

Boganmeldelse:
Brobyggere: Du skal elske en fremmed som dig selv

    Den muslimske debattør og tidligere politiker Özlem Cekic kalder den tidligere overrabbiner Bent Melchior for sin ekstra bedstefar. De to er blevet venner på tværs af alder, køn og religion.

"Brobyggere" skrevet af Anders Jerichow er en fantastisk historie om Bent Melchior og Özlem Cekics bemærkelsesværdige kamp for samtale og demokrati.

Rabbiner, Bent Melchior og den muslimske aktivist, Özlem Cekic har begge oplevet foragt og sågar dødstrusler for at tale højt om, det de tror på. Alligevel bliver de ved at søge den demokratiske sam-tale gennem dialog og møder med, dem der er uenige. Sammen har Bent Melchior og Özlem Cekic været på tur rundt i Danmark for at bygge bro, mens mange andre skaber polarisering.

Anders Jerichow var med på turen og kan i "Brobyggere" berette om deres kamp for demokratiet rundt om i hele Danmark. Gennem mange intense samtaler giver Bent Melchior og Özlem Cekic blandt andet deres perspektiv på danskhedens modstand, islamisme og islamofobi, racisme, det personlige ansvar og meget mere.


 

Jesus Trip - Poul Joachim Stender - Bog

 

Pilgrimsguide til Israel og Vestbredden.

Velkommen til en guidet pilgrimstur til Den helliges Land. Præst og rejseleder Poul Joachim Stender fører dig gennem det land, der rummer og favner verdens tre monoteistiske religioner.

Du står med en evighedsguide i hånden. Til turen der går fra evighed til evighed. Til destinationen, der var til før tidernes morgen, og som vil være til ved tidernes ende.

Turen til Israel og Vestbredden. Dit Jesus Trip. Er du helligstedsnarkoman? Eller vil du gerne udsætte dig for at blive det? Så er det her, det begynder.

Du kan ikke finde oplysninger om, hvor og hvornår bussen fra Jerusalem til Betlehem går. Du kan ikke slå op, hvor mange shekel der går på en krone. Du kan ikke orientere dig i museernes åbningstider eller i restauranternes. Men du kan fornemme, hvordan dadler og oliven dufter, du kan ligefrem mærke, hvordan stemningen af stemmer og liv og farver vælter dig i møde, når du går ind til den gamle bydel gennem Damaskusporten. Du får opskriften på livets brød.

Du kan tynges i knæ ved tanken om åget på Jesus’ skuldre, da han gik Via Dolorosa, og når du tages med ind i Getsemane Have, kan du kigge på det oliventræ, der måske allerede var plantet den allerførste skærtorsdag.

En skøn bog med både skæve og dybe tanker.

 

Boganmeldelse:
 

      Bent Blüdnikow: ”Jødefejden”. Aarhus Universitetsforlag. 109 sider. 70 kr.

Da husarerne drev den antisemitiske pøbel på flugt.
Bent Blüdnikow (født 1954) leverer en helstøbt læsefornøjelse med bogen ”Jødefejden”, som er en del af Aarhus Universitetsforlags serie, 100 danmarkshistorier.
Anmeldt i Kristelig Dagblad af Kristian Østergaard. 6 «:

”Bent Blüdnikow er et opinionsmæssigt fyrtårn i Berlingske. Men han er også en omhyggelig og saglig historiker, hvilket hans bog om Jødefejden i 1819 dokumenterer. Når der overhovedet befandt sig jøder dengang, så var det fordi Christian den Fjerde i 1600-tallet blev opmærksom på, at de sefardiske jøder var veluddannede, hvorfor kongen så en stor fordel i at invitere dem hertillands.

Bent Blüdnikow slutter sin lille bog af med lakonisk at konstatere, at nok var truslen mod jøderne i 1819 alvorlig, men den trussel, som islamister udgør mod danske jøder i dag, er lige så alvorlig.

”Jødefejden” er med sine små 100 stilsikre og skarpe sider en helstøbt læsefornøjelse”.

 

Boganmeldelse
Uortodoks af Deborah Feldman

 

Anmeldt den 10. marts 2020 i Kristeligt Dagblad.  

Uortodoks giver et sjældent indblik i de ultraortodokse jøders lukkede samfund. Deborah Feldman er en af de få, der har løsrevet sig fra miljøet, og hendes livsfortælling er en gribende historie om kampen for personlig frihed og selvstændig identitet.

Uortodoks er en erindringsbog om Deborah Feldman, der blev født ind i det ultraortodokse jødis-ke miljø i Williamsburg, New York. Her voksede hun op hos sine hasadiske bedsteforældre, hvis liv og hverdag var dikteret af strenge religiøse regler for, hvad man måtte tænke, sige, spise og gøre.

Deborah er imidlertid nysgerrig og selvstændig. I al hemmelighed lærer hun det forbudte sprog engelsk og sniger sig på biblioteket, hvor en verden af læseoplevelser venter. Jane Austens helt-inder viser Deborah, at man kan lægge afstand til slægtens forventninger og samfundets køns-roller, men vejen er tung og svær at gå alene.

Deborah bliver gift som 17-årig med en umoden ung mand, og sammen farer de vild i et ulykke-ligt ægteskab. Deborah overlever ved i smug at studere litteratur. Efterhånden får hun styrke til at lægge en plan: Hun må kræve skilsmisse for at kunne forlade det lukkede miljø, men det store spørgsmål er, om hun kan få lov til at beholde sin søn?

Uortodoks giver et sjældent indblik i de ultraortodokse jøders samfund i New York. Deborah Feldman er en af de få, der har løsrevet sig fra miljøet, og hendes livsfortælling er en gribende historie om identitet, uskyldstab og kampen for frihed.

Deborah Feldman, født 1986, voksede op i et hasidisk samfund i Williamsburg. Da den selvbio-grafiske fortælling Uortodoks udkom på amerikansk, blev den straks en New York Times-best-seller. Forfatterens historie er på vej som Netflix-serie. Deborah Feldman bor og arbejder i Berlin

”Uortodoks”, 341 sider, kr. 249,00. Kan blandt andet købes på
www.k.dk./feldman.

Bogen er desuden baggrund for ny Netflix-serie.

Boganmeldelse

Den nære fortid bliver levende”. Sådan skriver Christian Egander Skov som overskrift til sin anmeldelse af bogen ”Afhopperne” i Kristeligt Dagblad lørdag den 9. maj. En dybt menneskelig historie om det brutale 20. århundrede og to jødiske familiers flugt fra Østeuropa til Danmark.

Jan Rocek var en af dem, der fik lov at opleve Europas civilisatoriske nedsmeltning fra mellemkrigstiden og frem på egen krop. Endelig i 1960 slap han sammen med sin egen familie og vennen Arnost Reisers ud af Den Tjekkoslovakiske Republik.

Både Jan og Arnost havde jødisk baggrund. De tjekkiske jøder kom til at betale deres del af prisen for euro-pæisk fred. Før krigen havde næsten 20% af Prags befolkning jødisk baggrund. Jan Rocek og Arnost Reiser flygtede gennem DDR, og måtte til sidst springe fra en færge og på hovedet ned i et dansk havnebassin. Her blev de reddet under stor dramatik.

”Afhopperne” af Jesper Clemmensen. 408 sider, kr. 299,95. Lindhardt og Ringhof.