"Jødisk slagter udsat for hærværk"

Også her fredag (20/6 2020) er der i KD omtale af: "Jødisk slagter udsat for hærværk". Danmarks eneste jødiske slagter blev i sidste uge udsat for hærværk, og politiet efterforsker hændelsen som en hadforbrydelse. "Jeg er skuf-fet over, at det kan ske i Danmark", siger ejeren. Nederst på siden er der følgende info:

"Angreb på jødiske forretninger".

Under Krystalnatten den 9. november 1938 blev tusinder af jødiske butikker og ejendomme udsat for hærværk, synagoger blev ødelagt, og jødiske gravpladser blev skændet. På samme dato i 2019, altså præcis 81 år efter, blev der malet graffiti på over 80 gravsten på den jødiske gravplads i Randers, og enkelte gravsten blev væltet. Privatpersoner og jødiske institutioner fandt klistermærker og graffiti med davidsstjernen på bygninger og biler.  Lignende episoder sås i Norge og Sverige.

Klippet fra Kristeligt Dagblad 20.06.2020

Klippet 29.05.2020 KL. 14:00 fra Jyllandsposten

Ret blikket i den østlige retning –
den grønne agenda i Israel efter corona 

Ligesom Israel og Danmark og andre lande fandt sammen om strategier under coronakrisen, skal yderligere partnerskaber fremmes for at forhindre klimakrise.

Arkivillustration: Niels Bo Bojesen

DAVY ANTEBI

Israels viceambassadør i Danmark 

Coronavirussen, så svær som den er, blegner i sammenligning med den krise, som klimaforandringerne spås at give os. Mange ord er blevet skrevet om, hvordan uhæmmet udnyttelse og udtømning af jordens ressourcer må stoppe. Men en ny positiv faktor er ved at blive en del af ligningen: 72 års israelsk erfaring med kriser har lært os, at en voldsom vækst vil følge. 

Der er en forestående mulighed især for lande som Israel og Danmark. Begge lande har stærke økonomier, der har varetaget pandemien godt med en allerede eksisterende styrke inden for grønne teknologier. 

Mens Danmark og Israel er ved at komme igennem genåbningsfaser efter coronakrisen, siger flere stemmer, at det er vigtigt ikke blot at genforene regeringens finansielle værktøjer til vækst og økonomisk stimulering, men også samtidig bekæmpe den miljømæssige krise.

Coronakrisen har lært os værdien af nationer, der arbejder sammen, og hvordan lande kan påvirke millioner af mennesker ved at dele teknologier og erfaring.

Der bliver rådet til, at den forventede vækst skal sigte på den klimavenlige økonomi såsom ”cirkulær økonomi” såvel som andre økonomiske projekter, der både styrker og virker i fred og fordragelighed med det naturlige økosystem.

I Israel blev nye gennembrud skabt inden for teknologien vedrørende nødsituationer i kampen mod coronavirussen. Ydermere blev historiske nationale områder kickstartet med ekstra midler, primært i den offentlige transportsektor, i kampen mod tørke og inden for vedvarende energiproduktion.

Omkostninger i forbindelse med disse grønne forbedringer ligger på over 2 mia. danske kroner, mens den israelske nationalbank gav hjælp for over 90 mia. kr. i kredit i april måned til at styrke national infrastruktur. 

Israel ser mod fremtiden, den globale diskurs er fyldt med opfordringer om handling, protester og udvalg, men paradoksalt nok udebliver de praktiske løsninger. 

Israels placering på kanten af ørkenen, de omstændigheder der udgør dets tilstedeværelse og fremtidige eksistens samt det store element af innovation, iværksætteri og kreativitet har i kombination gjort, at landet har udviklet et ubegrænset antal af løsninger på det miljømæssige område. 

Landbrugsløsninger er blevet udviklet i Israel gennem de seneste mange år: Overrislingsanlæg, afsaltningsløsninger, avanceret præcisionslandbrug, brug af droner og sygdomsresistent dyrkning af afgrøder har hjulpet mod tørke, vand- og madspild. 

Det er klart allerede nu rundtomkring i verden, at nødvendigheden af at bevare landes uafhængighed inden for kritiske områder og inden for energi også vil være en faktor, der reducerer C02-udslip i forbindelse med transport. 

Inden for fødevareløsninger har Israel med succes udviklet laboratoriefremstillet kød og laboratoriefremstillet protein, der minder om højkvalitetskød og kyllingeprotein og proteiner produceret gennem fermentering. På denne måde reduceres de store omkostninger for miljøet inden for dennes sektor. 

Food tech-potentialet spiller sammen med de ambitiøse mål, Danmark har udstukket, og de bestræbelser, der bliver gjort for at nå nye mål. 

På vandområdet er Israel en global spiller inden for spildevandsrensning, da næsten 90 pct. af spildevandet i Israel bliver genbrugt og genanvendt i landbruget. Dette indkapsler det globale potentiale for reducering af drivhusgasser.

 

 

 

Netanyahu: Det er et kupforsøg

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, udtaler sig til pressen inden søndagens retsmøde. Det er første gang nogensinde, at en siddende israelsk premierminister stilles for retten.
Pool/Reuters

ISRAEL: Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, rettede en kraftig kritik mod de anklagepunkter, han søndag var mødt frem i retten for at høre oplæst. Anklagerne mod ham er fabrikeret med det formål at ”vælte en stærk højrefløjs-premierminister”, mener Netanyahu. Inden han gik ind i retssalen, sagde han til journalister, at anklagerne mod ham er et ”kupforsøg”. Den 70-årige leder er anklaget for bestikkelse, svindel og tillidsbrud.
Sakset fra Nordjyske Stiftstidende 25.05.2020

 

Netanyahu skal i det varme sæde


Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix
Der er ingen vej uden om for Israels premierminister. Som den første siddende premierminister i landets historie skal Benjamin Netanyahu søndag møde op i retten, hvor han anklages for korruption.
JERUSALEM: Den 70-årige Benjamin Netanyahu har allerede læst de tre anklager, der er rejst imod ham. Han har forstået, hvad der står, og han er ikke skyldig i dem.

Sådan har forsvarerne for Israels premierminister skrevet i et brev til distriktsdomstolen i Jerusalem. Derfor har de anmodet om, at Netanyahu ikke skal møde op i retten søndag klokken 14 dansk tid, når den historiske retssag begynder.

Desuden, siger anklagerne ifølge israelske medier, er der coronakrise med afstandsregler, så der er ingen grund til unødigt at samle alt for mange mennesker ind i en retssal.

En israelsk premierminister har altid et antal sikkerhedsvagter med sig, hvor end han bevæger sig.

Sikkerhedstjenesten har regnet med fem livvagter ved retsmødet.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at forsvarerne også har skrevet, at den egentlige årsag til, at anklagemyndigheden vil have Netanyahu i retten, er ”en pressekampagne, der skal vise premierministeren sidde i dokken”.

Forsvarernes anmodning er blevet afvist.

Premierminister eller ej, sikkerhedsvagter eller ej. Netanyahu skal møde i retten søndag.

- Reglen er, at den tiltalte skal være til stede, når anklagen læses op ved begyndelsen på retssagen. Sådan er det i enhver kriminalsags procedure, herunder i denne sag, skriver de tre dommere i domstolen ifølge avisen The Times of Israel i deres svar.

- Vi har ikke fundet grunde i argumenterne til at retfærdiggøre en afvigelse fra denne regel, oplyser dommerne.

Netanyahu har i forvejen erklæret, at han er uskyldig i de tre anklager om korruption, som han tiltales for.

Anklager om, at han ulovligt har modtaget gaver, og at han har forsøgt at skaffe sig bedre presseomtale ved forskellige tjenesteydelser.

Det er ifølge Netanyahu løgn. Han taler om en politisk ”heksejagt”, som medierne og venstrefløjen er i gang med for at vælte ham.

Det bliver første gang i Israels historie, der begyndte i 1948, at en siddende premierminister anklages i retten.

Egentlig skulle sagen havde været i gang i marts, men den blev udskudt, da coronapandemien brød løs.

Netanyahu fra det højrenationale Likud-parti var premierminister fra 1996 til 1999, og han fik posten igen i 2009 og har haft den lige siden.

Senest blev han taget i ed som chef for en ny regering i søndags. Han er Israels længst siddende premierminister.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at retssagen kan vare i adskillige år, og der kan også indgås et forlig i sagerne.

En af anklagerne, der handler om bestikkelse, kan koste ham ti år i fængsel, hvis han kendes skyldig.
Klippet fra Nordjyske Stiftstidende 23.05.2020
/ritzau/

Netanyahu får sin nye regering


Oded Balilty, Jack Guez/Ritzau Scanpix
Benjamin Netanyahu (tv) skal være Israels premierminister det næste halvandet år. Herfter er det aftalt, at hans tidligere rival Benny Gantz (th) overtager posten.
JERUSALEM: Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, præsenterede søndag sin nye regering for parlamentet i Jerusalem.

Det afsluttede en over et år lang politisk krise i landet.

Men det er på en mærkværdig baggrund, at Netanyahu stiller sig i spidsen for en regering, hvor han skal dele magten. Han risikerer om en uge at blive stillet for en domstol anklaget for korruption.

Efter tre valg inden for et år er det lykkedes Netanyahu og hans tidligere værste rival, Benny Gantz, at danne regering sammen.

70-årige Netanyahu fortalte parlamentet, at den nye regering vil annektere bosættelserne på den besatte vestbred.
/ritzau/dpa

Klippet fra Nordjyske Stiftstidende 18.05.2020

Taburet-krig udsætter Israels regering

Israel er på vej med sin største regering nogensinde. Med 34 ministerposter eller flere. Men der er alligevel problemer med at få plads til alle

Israels fungerende premier-?minister, Benjamin Netanyahu, foran den israelske bosættelse Har Homar lidt uden for Jerusalem på Vestbredden. Han har en plan om at annekterre en del af Vestbredden, som Israel erobrede under Seksdageskrigen i 1967.
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

Frank Jørgensen

Fakta
Tre valg og en udskudt regering
Israels vælgere har på godt et år været til parlamentsvalg tre gange.

  • Efter valget i april 2019 kunne politikerne ikke finde et klart flertal for en regering i parlamentet med 120 medlemmer. Der blev udskrevet et nyt valg.
  • Det andet valg kom i september 2019, og resultatet blev stort set som i april. Da fristen for at danne en regering udløb i december, var der ingen regering. Der blev udskrevet et nyt valg.
  • I marts i år kom det tredje valg på under et år. Resultatet blev igen mudret. Premierminister Benjamin Netanyahus Likud-parti gik frem, men ikke nok til, at han og hans allierede kunne finde et flertal.
  • Så kom coronakrisen, og den blev anledning til, at Netanyahu og Benny Gantz, oppositionslederen, fandt sammen om en samlingsregering.
  • Regeringen skulle være taget i ed torsdag aften, men der er interne stridigheder. Nu ventes det, at regeringen tages i ed i morgen, søndag.
Kilder: Reuters, jpost.com, Independent
 
JERUSALEM: En politikertræt befolkning, der tre gange siden april sidste år har været til parlamentsvalg, havde set frem til, at det nu endelig var slut.
At de folkevalgte kunne enes om en ny regering og tage den i ed.
Så let går det ikke altid i Israel.

Fungerende premierminister Benjamin Netanyahu og Benny Gantz, leder af oppositionsalliancen Blå og Hvid, er godt nok blevet enige om at danne en samlingsregering, der skulle tages i ed torsdag aften.

Men et par timer inden den planlagte godkendelse og indsættelse gik det galt. Nu er processen udskudt til søndag.

Problemet ser ikke umiddelbart ud til at være politik. Det er snarere lysten til at være minister, som forsinker det hele

Israelske medier fortæller ellers, at det bliver Israels største regering nogensinde. Der er oprettet nye ministerier, så der er 34 - måske flere - ministerier for at tilfredsstille alle partier i den store koalitionsregering.

Men der er uro i Netanyahus højrenationale Likud-parti. Der er parlamentarikere, som også vil være ministre, og de sagde kort før afstemningen i parlamentet, at de ville boykotte den.

Så der skal forhandles nogle dage endnu.

Det er Israels 35. regering siden statens oprettelse i 1948. Den består af Netanyahus Likud, flere nationa- listiske og religiøse småpartier og så Blå og Hvid, der ligger nærmere den politiske midte.

500 dage med hop på stedet

Ben-Dror Yemini, kommentator i avisen Yedioth Aharonot, omtaler koalitionen som ”oppustet” og ”et spild”.

- Det er uklart, om den har en ideologi. Det hele handler om ministerposter.

Det er en usædvanlig aftale, som samlingsregeringen har indgået.

Den kom på plads i april efter 500 dage med hop på stedet, siden det første af de tre valg blev udskrevet.

Aftalen kom under coronakrisen, hvor Netanyahu dag efter dag talte på tv om kampen mod virusset.

Som i mange andre lande blev landets leder mere populær under krisen.

Gantz havde ellers fastholdt, at han ikke støtter en regering med Netanyahu, der står over for tre anklager om korruption.

Men coronakrisen ændrede på det. Nu er der en samlingsregering, hvor Netanyahu er premierminister i de første 18 måneder, hvorefter Gantz tager over.

Det har Israel prøvet før. I 1980’erne lavede Arbejderpartiet og Likud en overgang et lignede byttearrangement.

Når regeringen er taget i ed, går der ikke længe, før opmærksomheden igen søger mod Israel. For den 24. maj skal Netanyahu i retten, når korruptionssagen mod ham begynder. Og derefter går der ikke længe, før en anden sag dukker op.

I regeringsaftalen står der, at Netanyahu fra den 1. juli kan fremsætte sit forslag om, at Israel skal annektere en del af Vestbredden, som Israel erobrede fra Jordan i 1967.

En annektering er med i USA’s præsident Donald Trumps kontroversielle fredsplan for Mellemøsten. Men den arabiske verden og det internationale samfund er meget kritiske.

Palæstinenserne ønsker Vestbredden som en del af en palæstinensisk stat, og hvis Netanyahu annekterer Vestbredden, kan det begrave alle planer og forslag om en tostatsløsning på problemet.

Og måske udløse vold.

Sakset fra Nordsjyske Stiftstidende 16.05.2020

Uro i Israel forud for indsættelse af ny regering